Risico’s van openbare Wi-Fi verbindingen

Wie op reis gaat heeft er waarschijnlijk weleens gebruik van gemaakt: een openbare Wi-Fi verbinding. Menig vakantiepark, vliegveld of horecagelegenheid biedt gratis internet aan via een draadloze verbinding. Handig om even de e-mails of social media te controleren, maar niet geheel risicovrij.

Zonder beveiligingsmaatregelen blijven de netwerknamen in uw mobiele apparaat opgeslagen, zodat u de volgende keer op die locatie automatisch (internet)verbinding heeft. Maar… middels speciale software en/of hardware kan een kwaadwillende – met een eigen opgezet namaaknetwerk – zich voordoen als het legitieme en onschuldige netwerk waar u eerder verbinding mee hebt gehad, ongeacht de locatie.
Zo kunt u op uw werk of thuis ongemerkt en onverwacht verbonden zijn met het Wi-Fi-netwerk van het wintersportchalet. Vreemd, u verwacht dat netwerk daar immers niet. Maar wie houdt constant kritisch in de gaten met welk netwerk men verbonden is?
Verder is de communicatie over het Wi-Fi-netwerk vaak niet beveiligd. Hierdoor loopt u het risico dat andere “handige” gebruikers van hetzelfde netwerk in dergelijke gevallen vaak kunnen zien wat u digitaal doet, of uw handelingen manipuleren. Overweeg daarom goed of het noodzakelijk is gevoelige zaken te controleren via de website of app?

Het scheelt als er een (generiek) wachtwoord op het aangeboden netwerk zit. Zolang de kwaadwillende het wachtwoord niet kent wordt het lastiger om het netwerk eenvoudig na te bootsen.

LBVD adviseert u om:
– Kritisch te zijn of het gebruik maken van een onveilige netwerkverbinding acceptabel is voor de handelingen die u op dat moment wilt verrichten via uw apparaat.
– Te overwegen of u, door het afschaffen van kostbare roaming databundels binnen Europa, niet puur gebruik kunt maken van mobiel internet middels 3G/4G.
– Bedachtzaam te zijn op welke websites, webportalen of apps u gebruikt als u een publiek Wi-Fi netwerk gebruikt.
– Indien mogelijk, eerst een VPN-tunnel* op te zetten zodat andere gebruikers en de beheerder van het openbare Wi-Fi-netwerk niet ‘met u mee kunnen kijken’.

Verder loont het de moeite als er toch openbaar Wi-Fi gebruikt is, om deze te verwijderen c.q. te vergeten uit uw opgeslagen netwerken op uw telefoon zodra u vertrekt van de locatie.
Omdat per telefoon merk, type en versie verschilt hoe dit in zijn werk gaat willen we u verwijzen naar uw favoriete zoekmachine.

* VPN, of Virtual Private Network voluit, is een dienst waarmee het internetverkeer afgeschermd kan worden. Voor meer informatie verwijzen we u naar onze blog middels onderstaande link.
https://lbvd.nl/blog/vpn

Meer weten?

Neem contact met ons op via advies@lbvd.nl of 015 2682533