Software Updates

Grote kans dat u de knop ‘Later installeren’ een keer heeft aangeklikt als de vraag werd gesteld of het systeem updates mag installeren.

Verouderde software is al jaren een dankbaar gegeven voor cybercriminelen. Dankzij kwetsbaarheden in de applicaties of het besturingssysteem kan een kwaadwillende het systeem binnendringen of zelfs overnemen met alle gevolgen van dien.
Denk bijvoorbeeld aan virussen zoals WannaCry en Petya, waarbij het systeem versleuteld werd en losgeld betaald moest worden. Een recenter voorbeeld is het systeem misbruikt wordt om digitale valuta (crypto currency zoals Bitcoin) te verdienen, waar in veel gevallen het slachtoffer er weinig van merkt behalve een trager systeem en hogere energierekening.Patch- en Life cycle management-processen kunnen bedrijven de nodige controle geven om hun systemen altijd te voorzien van de meeste recente applicatie-versie en ondersteunde besturingssysteem

Verder kunt u ook kritisch zijn op welke applicaties geïnstalleerd worden op het systeem, dat kan het aanvalslandschap verkleinen. Heeft een financieel administratieve medewerker bijvoorbeeld fotobewerkingssoftware nodig?

Voor thuisgebruik is het wat lastiger, want u bent immers zelf de beheerder en bent wellicht niet altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kwetsbaarheden.
Toch ligt de basis redelijk gelijk, zo luidt het advies van LBVD:

  • Verwijder applicaties welke niet (meer) gebruikt worden.
  • Als een applicatie geen updates meer ontvangt, bekijk of er alternatieven zijn die nog wel actief onderhouden worden.
  • Controleer regelmatig of er updates of upgrades zijn. Bij sommige applicaties kan dit automatisch gecontroleerd worden.
  • Kijk, voor zover dat mogelijk is, wanneer het onderhoud stopt. Voor populaire software is dat vaak te vinden middels een zoekmachine en de term ‘life cycle’ gecombineerd met het product.

U kunt onderstaande link gebruiken om als voorbeeld de life cycle van Microsoft te bekijken. (Let op! U wordt naar een externe website verwezen)

https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Meer weten?

Neem contact met ons op via advies@lbvd.nl of 015 2682533