VPN – Virtual Private Network

Wellicht weet u wat een Virtueel Privé Netwerk (VPN) is maar past u deze techniek thuis nog niet toe. In veel gevallen verplicht uw werkgever al een VPN-dienst voor uw zakelijke apparaten.
Middels deze blog hoopt LBVD u helder voor ogen te krijgen waarom een VPN-dienst kan helpen bij een veiliger gebruik van bijvoorbeeld (draadloze) netwerken, die u niet wil of kan vertrouwen.

Simpel gesteld is een VPN een groep computers (of een groep netwerken) die aan elkaar verbonden zijn via een openbaar netwerk, zoals het internet. Bedrijven hanteren VPN’s om verschillende geografische locaties of datacentra met elkaar te verbinden en zodoende toegang te verkrijgen tot de middelen van die locatie(s), bijvoorbeeld een e-mailserver of fileserver(s) terwijl die samen niet in hetzelfde netwerk fysiek aanwezig zijn.
Om de inhoud van de digitale informatie die middels het VPN wordt uitgewisseld te beschermen wordt er meestal versleuteling toegepast, zodat nieuwsgierige aagjes niet mee kunnen kijken in bijvoorbeeld de bestanden of het internet gedrag.

Kortweg, VPN beschermt wat verzonden en/of ontvangen wordt via het VPN terwijl het over een onveilige lijn (het internet) uitgewisseld wordt. Hiermee kan de vertrouwelijkheid en integriteit niet aangetast worden.
In veel gevallen wordt de term ‘tunnel’ of ‘VPN-tunnel’ gebruikt wat een goede vergelijking is. De privé tunnel tussen u en de eindbestemming zorgt er voor dat externe invloeden uw reis niet kunnen verstoren.

VPN’s kunnen in uw privé situatie ook bijdragen aan de bescherming van uw digitale eigendommen en privacy. Zoals in de blog ‘Openbare Wi-Fi verbindingen’ te lezen is raadt LBVD het af om van onvertrouwde draadloze netwerken (op bijvoorbeeld uw vakantieadres) gebruik te maken zonder extra maatregelen te treffen. Zodra u de VPN verbinding activeert zal een ongewenste medegebruiker van het netwerk, of kwaadwillenden, geen inzage meer hebben in uw surfgedrag en een kwaadwillende geen invloed en inbreuk meer kunnen uitoefenen op uw handelingen.

Er bestaan gratis en betaalde VPN diensten. In beide gevallen loont het de moeite om kritisch te kijken naar wat de aanbieder belooft en waaraan u vervolgens waarde hecht.
Enkele punten waar LBVD u graag op wijst zijn:
– Gaat de aanbieder correct om met uw gegevens? Sommige VPN aanbieders garanderen dat zij geen enkele data van u opslaan en niets doorverkopen aan adverteerders of derden.
– Is de VPN voor uw (mobiele) platform verkrijgbaar? De betere diensten bieden voor de gangbare modellen, Google Android of Apple iOS, VPN aan.
– Kunt u kiezen of u gebruik kunt maken van een bepaald land? Denkt u bijvoorbeeld aan geografische beperkingen zoals streaming-diensten die alleen vanuit Nederland gebruikt mogen worden, waar u vanaf uw vakantie toch naar wilt kijken.

Afhankelijk van uw wensen en eisen kunt u een VPN aanbieder met een goede reputatie kiezen zoals ProtonVPN en NordVPN tot een nieuwe speler zoals VPNHub.

Meer weten?

Neem contact met ons op via advies@lbvd.nl of 015 2682533